Blogger Widgets

Wednesday 5 June 2013

စားသံုးသူမ်ား စားေသာက္ခြန္ေျပစာ ေတာင္းခံရန္ တုိက္တြန္း

တုိက္႐ုိက္ေကာက္ခံသည့္ စားေသာက္ခြန္မ်ားကို ႏုိင္ငံ့ဝင္ေငြ မလစ္ဟင္းေစရန္ စားသံုးသူမ်ားသည္ စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားတြင္ ဝယ္ယူစားသံုးၿပီးေနာက္ စားေသာက္ခြန္ ေပးေဆာင္ၿပီးေၾကာင္း ေျပစာ ေတာင္းယူရန္ အခြန္ေကာက္ခံမႈ စိစစ္ၾကပ္မတ္ေရး ဘုတ္အဖြဲ႕က ႏုိင္ငံပိုင္ သတင္းစာမ်ားတြင္ တုိက္တြန္းထားသည္။
စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားသည္ စားသံုးသူမ်ားအား ေပးရမည့္ ေျပစာမ်ားအတြက္ ၿမိဳ႕နယ္ အခြန္ ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးတြင္ စာရင္းသြင္း၍ ျပည္တြင္းအခြန္မ်ား ဦးစီးဌာန၏ တံဆိပ္တံုး ႐ိုက္ႏွိပ္ထားသည့္ ေျပစာ စာအုပ္မ်ား ရယူထားရေၾကာင္း ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးထံမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။
 “ေျပစာ မေတာင္းခဲ့ဘူးဆုိရင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ဒီဟာကို စာရင္းထဲမထည့္ဘဲ ထားခဲ့လုိ႔ရတယ္။ အဲဒါဆုိရင္ စားသံုးသူက တကယ္ေဆာင္ရဲ႕သားနဲ႔ ႏိုင္ငံ့ဝင္ေငြ ဆံုး႐ံႈးတာေပါ့” ဟု ျပည္တြင္းအခြန္မ်ား ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

စားေသာက္ခြန္ ေကာက္ခံရာတြင္ စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားအတြက္ ေျပစာဆုိင္ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႏွင့္ ဆုိင္အေသးမ်ားအတြက္ ေငြစာရင္းဆုိင္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးခြဲျခားထားေၾကာင္း ၿမိဳ႕နယ္ အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးမွ တာဝန္ရွိသူက ေျပာၾကားသည္။
လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႏွင့္ ဆုိင္အေသးမ်ားတြင္ ေငြစာရင္း စာအုပ္မ်ား ထားရွိရၿပီး တစ္လလွ်င္တစ္ႀကိမ္ ၿမိဳ႕နယ္အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးသို႔ စာရင္းျပကာ အခြန္ ေပးေဆာင္ရေၾကာင္း ၎က ဆုိသည္။
ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးတြင္ စာရင္းသြင္းထားေသာ စားေသာက္ခြန္ ေပးေဆာင္သည့္ ဆုိင္ေပါင္း ၇၉၂၁ ဆုိင္ရွိသည့္အနက္ ေျပစာဆုိင္ (စားေသာက္ဆုိင္အႀကီး) ၃၇၄ ဆုိင္ႏွင့္ ေငြစာရင္းစာအုပ္ ထားရွိေသာဆုိင္ (ဆုိင္အေသး) ၇၅၄၇ ဆုိင္ရွိေၾကာင္း ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးထံမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။
အဆုိပါ စားေသာက္ခြန္ကို ယခင္က ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံရာမွ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ဧၿပီလ ၁ ရက္ေန႔မွ စတင္၍ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံရန္ သတ္မွတ္ထားေၾကာင္း ျပည္တြင္း အခြန္မ်ားဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးေအာင္မုိးၾကည္က ရွင္းျပသည္။
စားေသာက္ခြန္ ေကာက္ခံမႈ ႏႈန္းထားသည္ စားေသာက္ဆုိင္ တစ္ဆုိင္ႏွင့္ တစ္ဆုိင္ မတူညီဘဲ စားေသာက္ခြန္ႏွင့္ ဝန္ေဆာင္ခ ေပါင္း၍ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံေသာ ဆုိင္မ်ားလည္းရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားေသာက္ဆုိင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း၏ တြဲဖက္အတြင္းေရးမွဴး ဦးေနလင္းက ေျပာၾကားသည္။
ယင္းစားေသာက္ခြန္သည္ ကုန္သြယ္လုပ္ငန္းခြန္၏ ဇယား-၇ ဝန္ေဆာင္မႈ အမ်ိဳးအစားတြင္ပါဝင္ၿပီး စားေသာက္ဖြယ္ ေရာင္းခ်ေရး လုပ္ငန္းအမည္ျဖင့္ အခြန္ေကာက္ခံျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ကုန္သြယ္လုပ္ငန္းခြန္ ဥပေဒတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အခြန္စည္းၾကပ္ရာတြင္ ရသင့္ေသာအခြန္ ရရွိျခင္းရွိ၊ မရွိ စိစစ္ျခင္း၊ ျပည္တြင္းရွိ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းမ်ားမွ အခြန္ေကာက္ခံမႈကို စိစစ္ျခင္းႏွင့္ စိစစ္ေတြ႕ရွိ သံုးသပ္အႀကံျပဳခ်က္ကို ဘ႑ာေရးႏွင့္ အခြန္ဝန္ႀကီးဌာန ျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီးထံ တင္ျပျခင္းတုိ႔ကို အခြန္ေကာက္ခံမႈ စိစစ္ၾကပ္မတ္ေရး ဘုတ္အဖြဲ႕က လုပ္ေဆာင္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ယင္းဘုတ္အဖြဲ႕၏ အဖြဲ႕ဝင္ ေဒါက္တာေမာင္ေမာင္ေလးက ေျပာၾကားခဲ့သည္ဟု ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဇြန္လ ၄ ရက္ေန႔ထုတ္ The Voice Daily သတင္းစာတြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
တုိက္႐ုိက္ေကာက္ခံသည့္ စားေသာက္ခြန္မ်ားကို ႏုိင္ငံ့ဝင္ေငြ မလစ္ဟင္းေစရန္ စားသံုးသူမ်ားသည္ စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားတြင္ ဝယ္ယူစားသံုးၿပီးေနာက္ စားေသာက္ခြန္ ေပးေဆာင္ၿပီးေၾကာင္း ေျပစာ ေတာင္းယူရန္ အခြန္ေကာက္ခံမႈ စိစစ္ၾကပ္မတ္ေရး ဘုတ္အဖြဲ႕က ႏုိင္ငံပိုင္ သတင္းစာမ်ားတြင္ တုိက္တြန္းထားသည္။
စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားသည္ စားသံုးသူမ်ားအား ေပးရမည့္ ေျပစာမ်ားအတြက္ ၿမိဳ႕နယ္ အခြန္ ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးတြင္ စာရင္းသြင္း၍ ျပည္တြင္းအခြန္မ်ား ဦးစီးဌာန၏ တံဆိပ္တံုး ႐ိုက္ႏွိပ္ထားသည့္ ေျပစာ စာအုပ္မ်ား ရယူထားရေၾကာင္း ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးထံမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။
 “ေျပစာ မေတာင္းခဲ့ဘူးဆုိရင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ဒီဟာကို စာရင္းထဲမထည့္ဘဲ ထားခဲ့လုိ႔ရတယ္။ အဲဒါဆုိရင္ စားသံုးသူက တကယ္ေဆာင္ရဲ႕သားနဲ႔ ႏိုင္ငံ့ဝင္ေငြ ဆံုး႐ံႈးတာေပါ့” ဟု ျပည္တြင္းအခြန္မ်ား ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

စားေသာက္ခြန္ ေကာက္ခံရာတြင္ စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားအတြက္ ေျပစာဆုိင္ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႏွင့္ ဆုိင္အေသးမ်ားအတြက္ ေငြစာရင္းဆုိင္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးခြဲျခားထားေၾကာင္း ၿမိဳ႕နယ္ အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးမွ တာဝန္ရွိသူက ေျပာၾကားသည္။
လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႏွင့္ ဆုိင္အေသးမ်ားတြင္ ေငြစာရင္း စာအုပ္မ်ား ထားရွိရၿပီး တစ္လလွ်င္တစ္ႀကိမ္ ၿမိဳ႕နယ္အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးသို႔ စာရင္းျပကာ အခြန္ ေပးေဆာင္ရေၾကာင္း ၎က ဆုိသည္။
ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးတြင္ စာရင္းသြင္းထားေသာ စားေသာက္ခြန္ ေပးေဆာင္သည့္ ဆုိင္ေပါင္း ၇၉၂၁ ဆုိင္ရွိသည့္အနက္ ေျပစာဆုိင္ (စားေသာက္ဆုိင္အႀကီး) ၃၇၄ ဆုိင္ႏွင့္ ေငြစာရင္းစာအုပ္ ထားရွိေသာဆုိင္ (ဆုိင္အေသး) ၇၅၄၇ ဆုိင္ရွိေၾကာင္း ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး အခြန္ဦးစီးဌာနမွဴး႐ံုးထံမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။
အဆုိပါ စားေသာက္ခြန္ကို ယခင္က ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံရာမွ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ဧၿပီလ ၁ ရက္ေန႔မွ စတင္၍ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံရန္ သတ္မွတ္ထားေၾကာင္း ျပည္တြင္း အခြန္မ်ားဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးေအာင္မုိးၾကည္က ရွင္းျပသည္။
စားေသာက္ခြန္ ေကာက္ခံမႈ ႏႈန္းထားသည္ စားေသာက္ဆုိင္ တစ္ဆုိင္ႏွင့္ တစ္ဆုိင္ မတူညီဘဲ စားေသာက္ခြန္ႏွင့္ ဝန္ေဆာင္ခ ေပါင္း၍ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေကာက္ခံေသာ ဆုိင္မ်ားလည္းရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားေသာက္ဆုိင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း၏ တြဲဖက္အတြင္းေရးမွဴး ဦးေနလင္းက ေျပာၾကားသည္။
ယင္းစားေသာက္ခြန္သည္ ကုန္သြယ္လုပ္ငန္းခြန္၏ ဇယား-၇ ဝန္ေဆာင္မႈ အမ်ိဳးအစားတြင္ပါဝင္ၿပီး စားေသာက္ဖြယ္ ေရာင္းခ်ေရး လုပ္ငန္းအမည္ျဖင့္ အခြန္ေကာက္ခံျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ကုန္သြယ္လုပ္ငန္းခြန္ ဥပေဒတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အခြန္စည္းၾကပ္ရာတြင္ ရသင့္ေသာအခြန္ ရရွိျခင္းရွိ၊ မရွိ စိစစ္ျခင္း၊ ျပည္တြင္းရွိ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းမ်ားမွ အခြန္ေကာက္ခံမႈကို စိစစ္ျခင္းႏွင့္ စိစစ္ေတြ႕ရွိ သံုးသပ္အႀကံျပဳခ်က္ကို ဘ႑ာေရးႏွင့္ အခြန္ဝန္ႀကီးဌာန ျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီးထံ တင္ျပျခင္းတုိ႔ကို အခြန္ေကာက္ခံမႈ စိစစ္ၾကပ္မတ္ေရး ဘုတ္အဖြဲ႕က လုပ္ေဆာင္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ယင္းဘုတ္အဖြဲ႕၏ အဖြဲ႕ဝင္ ေဒါက္တာေမာင္ေမာင္ေလးက ေျပာၾကားခဲ့သည္ဟု ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဇြန္လ ၄ ရက္ေန႔ထုတ္ The Voice Daily သတင္းစာတြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။

No comments :

Post a Comment

Blogger Widgets
Back to Top